Gode råd ...

En hvalp skal tisse mange gange på et døgn, og den har ingen idé om, at det er forkert at tisse indendørs.

Den gør det, hvor det er mest naturligt, og skælder man den ud, lærer den intet og bliver usikker.

Man skal som ejer være vågen og hurtig hver gang hunden har spist, sovet eller leget meget, for så skal den ud. Husk at rose hunden, når den har tisset udenfor.

Skulle der ske "et lille uheld" indenfor, så skæld ikke hunden ud, men fjern det. Hvis nogen skal skældes ud, så er det ejeren, for ikke at være opmærksom nok på hvalpen. På kort tid har hvalpen lært at være renlig.

Når hvalpen kommer i det nye hjem, så starter opdragelsen med det samme. Der nogle husregler for hvad hvalpen må og ikke må. Hvis hvalpen ikke må være i møblerne, så skal det fastholdes, for hvalpen bliver stor engang med tiden.

Hvis hvalpen gør noget som den ikke må, så tag den på fersk gerning, når den er igang med det den ikke må, og sig "NEJ", samtidig med at du fjerner hvalpen. I samme øjeblik den stopper sin handling, skal du rose den og evt. give den en godbid. Ofte er afledning en god måde at stoppe uønsket adfærd. Bliv ved med dette, indtil hvalpen har forstået meningen.

Det er vigtigt at være venlig og konsekvent gennem hele hvalpe tiden. Det gør at hvalpen bliver tryg, fordi den kender grænserne.

Hunde er aktive dyr, der har brug for fysiske og psykiske udfordringer for at trives. For den ikke stimuleret disse udfordringer, kan hunden ende med at blive en problem hund.

Derfor at det vigtigt at hvalpen tidligt lærer at kunne gå løs. Hvalpe er fra naturens side bange for at blive væk fra flokken, og det kan man som ejer (flok leder) udnytte. Man finder et sted hvor man kan gå med hvalpen løs, lad hvalpen gå fri og kald på den, når den kommer ros den og evt. giv den en godbid. En god måde er at hundeejer kalder på hvalpen og gemmer sig så hvalpen stadig kan se ejer, det er med til at hvalpen hele tiden er opmærksom på hvor ejer er.

Husk at rose og belønne. Kommer hvalpen ikke, så hent den stille og roligt, giv den en godbid og giv den snor på. Husk også at det er vigtigt at hvalpen får lov til at komme og gå igen, uden at få snor på hver gang den kommer. Ellers vil det give problemer med at få hvalpen til at komme når der bliver kaldt på den.

Den ansvarlige hundeejer

Sådan håndterer du din hund:

Praktiske råd for færdsel med hund:

Forebyggende tiltag:

Kilde: Den Danske Dyrlægeforening)